Friday 10 August 2007

Kontrastverkan II

Som ni markt ar vi alltsa i Asien nu, för tillfallet Trabzon pa Svartahavskusten i östra Turkiet, Anatolien. Det kanns pa nagot satt skönt att ha lamnat Balkan bakom sig.

Kontrasten mellan de manniskor vi mötte i Balkanlanderna och de vi pratar med har ar stor. Samma fattigdom finns har men Turkiet har, enligt The Economist, för narvarande en tillvaxt pa sju procent. Motsvarande siffra i Serbien bör vara mycket lagre. Folk gör business, de vet att de klarar sig och de ar oerhört vanliga (med prickar)(de flesta). Idag fick vi plastblommor i present nar vi fragade om priset. I Boğazkale bodde vi gratis sen vi bjudit varden pa ett glas vin. Nar vi tankade bjöd bensingubben in oss pa te. Ingen socialistisk misstanksamhet.

Samtalsamnena ar ocksa andra har. Pa Balkan gick det inte att prata om politik utan att folk drankte en i hatpropaganda. Alla hatar nagot grannfolk. Serberna hatar bosnierna och turkarna, macedonierna hatar grekerna som hatar dem tillbaka, albanerna hatar den grekiska minoriteten osv.
-Om Kosovo blir sjalvstandigt blir det ett nytt krig, viskade den serbiske gubben.
-Snart vill albanerna i Macedonien ha sjalvstandighet, da blir det krig, viskade den macedonske gubben.

Har, a andra sidan, gar det knappt att prata politik, i Turkiet finns inga politiska problem havdade var vard i İstanbul. Militaren har inget att saga till om, menade han. Det armeniska folkmordet eller kurderna kan man inte namna utan att bryta allvarligt mot konvensionen, ingen skulle erkanna nagot fel.

Över lag ar det alltsa skönare stil har. Relaxat. Valkomnande.

3 comments:

danielskantze said...

Anna, jag har försökt ringa ett par gånger men jag måste ha missat dig precis. Försökte även SMSa... Tänkte passa på när du hade Turkisk mobil. Hade inget viktigt att säga, men det hade varit trevligt att säga hej. Hoppas vi får en chans att höras vid ett annat tillfälle.

Det är otroligt kul och spännande att läsa era inlägg. Superkul att ni är så aktiva här, fortsätt med det!

Många kramar

Anonymous said...

Håller med Daniel! Det känns faktiskt riktigt lyxigt att kunna sitta på sin kammare och ändå få följa med er på denna fantastiska resa och få ta del av era iakttagelser och intressanta reflexioner. Tack och kram från ma.

Anonymous said...

Det gäller att uppdatera sig då och då om...

Turkiet kan INTE skyllas för ngt folkmord i fortsättningen i enlighet med den nya lagen som är antagen april 2007!

Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:


EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan...och Turkiets fall. Det så kallade "armeniska folkmordet" kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU's DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder...vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

Eu definierar folkmord som det som hände

1.Judarna under andra världskriget,

2.Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

3.Samt det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen))tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl. den senaste EU-lagen som blev antagen april 2007.

Gratulerar Turkiet! Deras enorma insatser i historiebeskrivning har äntligen gett resultat.

Går att läsa mer om den nya EU-lagen i följande länk:

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece